Nowy Jabłoń papierówka żółta i czerwona DUO 2w1 Zobacz większe

Jabłoń papierówka żółta i czerwona DUO 2w1

Nowy

Drzewko 2 letnie na podkładce półkarłowej M26

Więcej szczegółów

50 Przedmioty

23,90 zł

Więcej informacji

 JABŁOŃ OLIWKA ŻÓŁTA

 

 

Jabłoń pochodząca z rejonów nadbałtyckich. Odmiana deserowa. W okres owocowania wchodzi bardzo wcześnie, owocuje obficie. W Polsce należy do najbardziej znanych odmian. Uprawiana jest na całej półkuli północnej, gdzie tylko uprawia się jabłoń. Drzewo rośnie umiarkowanie silnie, a na glebach żyznych bardzo silnie. Tworzy koronę wzniesioną, luźną, szeroko stożkową. Corocznie wytwarza wiele sztywnych, widlasto rozgałęzionych pędów. Owoce średniej wielkości, jasno zielonkawe, w pełni dojrzałości prawie białe, o zmiennym kształcie, najczęściej stożkowate, lekko żebrowane, z jednym żebrem silniej wykształconym i przechodzącym w formie kantu na cały owoc. Skórka gładka, cienka i sucha. Miąższ bardzo delikatny, aromatyczny, kwaskowaty, zielonkawo biały.

W warunkach polskich dojrzałość zbiorczą osiąga w połowie lipca, a dojrzałość konsumpcyjną jeszcze na drzewie lub kilka dni później. Odmiana, jak większość letnich odmian jabłoni ma umiarkowaną zdolność przechowalniczą, w zwykłej chłodni można ją przechować około 3 tygodni, a w chłodni z atmosferą kontrolowaną do 6 tygodni.

Oliwka Żółta jest odmianą o bardzo dużej wytrzymałości na mróz oraz o dużej odporności na mączniaka jabłoni. Jest umiarkowanie podatna na zarazę ogniową i wrażliwa na parcha jabłoni.

 

Zapylacze: Antonówka, Boiken, Koksa Pomarańczowa, James Grieve, Gloster

 




JABŁOŃ GENEVA EARLY 



  

 Letnia odmiana pochodząca z USA, o silnym wzroście. Tworzy korony wzniesione o mocnej konstrukcji, średnio zagęszczone, o konarach pokrytych licznymi krótkopędami. Owoce średniej wielkości, kulistospłaszczone, zielonkawożółte, w dużej części pokryte czerwonym rumieńcem. Miąższ kremowy, średnio zwięzły, kwaskowaty, aromatyczny. Zbiory w drugiej połowie lipca. Podobnie jak u wszystkich wczesnych odmian, owoce dojrzewają nierównomiernie i wymagają 2-, 3-krotnego zbioru, ale po uzyskaniu dojrzałości zbiorczej nie opadają. Wymagania: stanowisko słoneczne. Gleby lekko kwaśne do obojętnych, piaszczysto gliniaste, żyzne i próchnicze. Wskazane przerzedzanie zawiązków. Mrozoodporność średnia.

 

Zapylacze: Discovery, Idared, James Grieve, Jerseymac, Quinte