Orzech Włoski JACEK

New product

Sadzonka 2-letnia I gatunku o wykości około 80cm

Więcej szczegółów

274 Przedmioty

15,90 zł

Więcej informacji

Orzech włoski to gatunek drzewa liściastego z rodziny orzechowatych. W stanie dzikim występuje na Bałkanach, w południowo-wschodniej Europie, południowo-zachodniej, środkowej i wschodniej Azji oraz w Himalajach i południowo-zachodnich Chinach. Do Polski sprowadzony z Bałkanów jest powszechnie uprawiany jako drzewo owocowe.

 

JACEK to jedna z najplenniejszych odmian orzecha włoskiego, owocuje regularnie i obficie. Charakteryzuje się silnym wzrostem, tworzy rozłożystą koronę. Drzewo długowieczne. Pień pokryty gładką, lekko podłużnie spękaną szarawą korą, młode gałęzie są zielone i kruche, z czasem drewnieją. Owocuje regularnie i obficie. Owoce ogromne, smaczne, o cieniutkiej miękkiej skorupce, która łatwo się obiera. Orzechy dojrzewają jesienią w drugiej połowie września i opadają z drzewa. Wyjmujemy je wtedy z zielonych łupin i przechowujemy w miejscu dostatecznie suchym.

 Odmiana wytrzymała na mróz, nie wymaga gleb żyznych, rośnie w każdej glebie, odporny na szkodniki.

* Nie wymaga cięcia. Wycinamy tylko te gałęzie, które zostały przypadkowo uszkodzone lub nadłamane.

 * Najlepsze wyniki daje zapylenie krzyżowe, toteż nie powinno się wysadzać pojedynczych egzemplarzy orzecha, 
ale przynajmniej po dwa, aby się mogły wzajemnie zapylić.

 

Roślina wiatropylna - zapylenia dokonuje wiatr, a nie owady.

Skład i działanie orzecha włoskiego

Orzech włoski bogaty jest w witaminy A, C, E, K, PP i z grupy B, a także w garbniki, flawonoidy, karotenoidy, nienasycone kwasy tłuszczowe oraz sole mineralne – wapń, magnez, fosfor, miedź. W świeżych liściach i łupinach owoców występuje brązowy barwnik – juglon. Owoce i liście orzecha wykazują działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwzapalne, oczyszczające organizm z toksyn, przeciwkrwotoczne i ściągające.

Surowiec leczniczy

Surowcem leczniczym są liście, zrywane pod koniec czerwca, oraz niedojrzałe owoce orzecha. Do celów spożywczych przeznaczone są dojrzałe owoce.

 

Orzech włoski dla zdrowia i urody

Choć orzechy włoskie są bardzo kaloryczne (650 kcal w 100g) to zalecane są w codziennej diecie jako bogate źródło witamin, minerałów i niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), które ze względy na obniżanie poziomu „złego” cholesterolu, pełnią istotną rolę w profilaktyce przeciwmiażdżycowej. W celach leczniczych stosowany jest najczęściej odwar z liści oraz nalewka z niedojrzałych owoców – pomocne są przy nieżytach żołądkowo-jelitowych i biegunkach, obniżają również poziom cukru we krwi. Zewnętrznie stosowane są przy stanach zapalnych skóry (między innymi przy trądziku), żylakach nóg i odbytu (orzech wzmacnia naczynia krwionośne dzięki zawartości witamin C i K) i grzybicy.

Garstka włoskich zawiera dwa razy więcej przeciwutleniaczy niż w przypadku dowolnych innych powszechnie spożywanych orzechów. Występujące w nich przeciwutleniacze działają od dwóch do 15 razy mocniej niż witamina E. Oprócz przeciwutleniaczy zawierają też wiele wartościowego białka, które może być alternatywą dla mięsa, witaminy, minerały i błonnik. Jak wynika z badań dietetyków, regularne spożywanie niewielkich ilości orzechów obniża ryzyko chorób serca, niektórych rodzajów raka, kamicy żółciowej, cukrzycy typu 2 i wielu innych chorób.

 WAŻNE

• Po posadzeniu warto przymocować młode drzewko do palika, gdyż orzechy wytwarzają raczej kruche drewno.

• Kora młodych orzechów włoskich łatwo doznaje oparzeń słonecznych zimą. Warto przez pierwsze kilka zim po posadzeniu bielić pnie drzew lub owijać je włókniną.

Opinie

No customer reviews for the moment.

Napisz opinię

Orzech Włoski JACEK

Orzech Włoski JACEK

Sadzonka 2-letnia I gatunku o wykości około 80cm