Węgierka Dąbrowicka Powiększ do pełnego rozmiaru

Węgierka Dąbrowicka

Odmiana Polska. Owoce średniej wielkości (35 do 40g), owalne. Miąższ zielonkawo-żółty, łatwo odchodzi od pestki, średnio ścisły, słodkawo kwaskowaty, smaczny. Owoce osiągają dojrzałość zbiorczą w drugiej połowie sierpnia. Doskonałe do bezpośredniego spożycia, do ciast i na przetwory.

Więcej szczegółów

Stan: Ten produkt nie występuje już w magazynie


Powiadom mnie kiedy będzie dostępny

14,99 zł

Dodaj do koszyka

Odmiana Polska. Drzewo rosnące średnio silnie, tworzące kuliste korony, wcześnie wchodzące w owocowanie (już w drugim roku po posadzeniu). Plonuje bardzo obficie, prawie corocznie (na słabszych glebach przemiennie) wymaga obecności zapylaczy (odmiana obcopylna). Owoce średniej wielkości (35 do 40g), owalne. Skórka owocu  ciemnogranatowa, pokryta intensywnym niebieskim nalotem. Miąższ zielonkawo-żółty, łatwo odchodzi od pestki, średnio ścisły, słodkawo kwaskowaty, smaczny. Owoce osiągają dojrzałość zbiorczą w drugiej połowie sierpnia ale dają się przetrzymać na drzewie kilka dni dłużej. Doskonałe do bezpośredniego spożycia, do ciast i na przetwory. Odmiana średnio mrozoodporna (jednak bardziej wytrzymała na mrozy niż Węgierka Zwykła), średnio wrażliwa na szarkę.

Zapylacze: Renkloda Ulena, Cacańska Lepotica, Cacańska Najbolja, Cacańska Rana, Cacańska Rodna, Empress, Herman, Opal, Węgierka Łowicka