bg_image
  • Pokaż:

Wyświetlanie wszystkich wyników: 8

Winogrona kojarzone z wytrawnymi winami uprawiane były już 7000 lat temu. Pierwsze winnice założyli prawdopodobnie Sumerowie na terenie dzisiejszego Iraku. Rzymianie przenieśli winorośl do podbitych prowincji na północ od Alp. Z dzikiej winorośli ok. 5000 lat p.n.e powstał pierwszy szlachetny podgatunek zwany dzisiaj winoroślą właściwą uprawną czyli roślinę o kwiatach obupłciowych.

Charakterystyka

Istnieją tysiące przeróżnych odmian winogron, z których kilka jest odpornych na chłód i da się uprawiać w ogrodach w naszych warunkach klimatycznych. Wszystkie winorośle są szybko rosnącymi pnączami, które nieprzycinane dorastają do 10 m, a nawet 30 m długości, a podpór chwytają się przy pomocy wąsów czepnych. Okres kwitnienia zależy od odmiany i warunków, i przebiega zwykle od połowy maja do połowy lipca. Małe żółtozielone kwiaty tworzą się na tegorocznych pędach i zebrane są w grona. Z kwiatów rozwijają się okrągłe albo podłużne jagody o średnicy do 2 cm. Mogą mieć kolor od jasnozielonego, poprzez różowy i czerwony do prawie czarnego.

Uprawa i pielęgnacja, czyli co warto wiedzieć

Uprawa winorośli w Polsce zdeterminowana jest przede wszystkim warunkami atmosferycznymi. Pogoda w naszym kraju bywa bowiem kapryśna i potrafi skutecznie zniechęcić do zakładania winnic. Najlepiej uprawa winogron udaje się na południu Polski. Uprawa winorośli w Polsce zależy nie tylko od rejonizacji nasadzeń, ale też od odpowiedniej odmiany krzewów. Nie uda się nam ona w miejscach o wysokim poziomie wód gruntowych, w mrozowych zastoiskach oraz w miejscach zasłoniętych przez budynki lub drzewa. Winorośl wymaga ciepłego stanowiska, w którym słońce operuje przez większą część dnia. Krzew musi być też osłonięty od wiatru. Winorośl preferuje gleby lekkie, o dużej zawartości wapnia. Niektóre odmiany winogron dobrze rosną w środowisku lekko kwaśnym. Krzewy winogron możemy posadzić zarówno wiosną, jak i jesienią. Za lepszy uważa się termin wiosenny, ponieważ nie trzeba wówczas zabezpieczać roślin przed mrozem. W naszym klimacie, sadzenie winogron można rozpocząć dopiero wraz z nadejściem kwietnia, a w niektórych regionach nawet później.

Zastosowanie

Winogrona są źródłem przeciwutleniaczy, które chronią organizm przed chorobami nowotworowymi i zaburzeniami w pracy układu krążenia. Owoce winorośli mają właściwości moczopędne; działają przeczyszczająco, odtruwająco i wzmacniająco; pobudzają pracę żołądka i jelit; pomagają w leczeniu zapalenia stawów, reumatyzmu i dny; są skuteczne w niedokrwistości. Okład z soku z winogron oczyszcza skórę, łagodzi trądzik; odwar z liści winorośli można stosować do okładów lub jako dodatek do kąpieli w odmrożeniach; kąpiele w naparze ze sfermentowanych wytłoków z winogron pomagają w leczeniu reumatyzmu.